Soffgrupp Howard – vad utmärker Howardstilen?

En trend inom heminredning numera är att man vill satsa på den klassiska engelska stilen som kallas för Howardstilen, när det gäller soffgrupper, fåtöljer och liknande. Alla som intresserar sig för denna stil, för att de kanske sett ett exempel på en möbel i denna stil som de gillar, vet dock inte vad som utmärker Howardstilen, samt varför denna stil egentligen heter så. Därför kommer här en kort introduktion till Howardstilen, så att du ska få en större förståelse för den, och därmed även kunna avgöra om den passar dig.

>>Klicka här för att se hela sortimentet av soffgrupper

.

Vem är Howard?
Den som gett denna stil sitt namn är John Howard, som år 1820 startade sitt företag Howard and Sons, som från början faktiskt tillverkade skåp. År 1844 började man dock även tillverka soffor och fåtöljer, som blev omåttligt populära, vilket gjorde företaget känt, och gjorde att de kunde skaffa bättre och mer prestigefyllda lokaler i London.

Givetvis lever inte vare sig John Howard eller hans söner, som arbetade tillsammans med honom idag, men delar av det företag han startade lever faktiskt kvar, under namnet Howard Chairs Limited.

Idag är det dock inte bara detta företag som tillverkar möbler i Howardstilen, utan andra möbeltillverkare, både i England och i andra länder, har också tagit efter denna stil, och därmed finns det numera Howardmöbler som kommer från en rad olika företag. Originalnamnet lever dock kvar, för att känneteckna hela stilen.

Vad har då Howardstilen för kännetecken?
Stor vikt läggs vid att stoppa fåtöljer, soffor och soffgrupper på ett avancerat sätt, som gör stoppningen bättre och mer hållbar. I regel kallar man därför enbart stoppade möbler, som t.ex. de av det tidigare nämnda slaget, för Howardmöbler.

Dessutom används äkta, massivt trä för ramen av dessa möbler, så även innandelen är mycket hållbar. Allt detta arbete, med de bästa materialen, och med stor vikt på detaljer, gjorde att Howardmöblerna var mer hållbara än andra möbler, från andra tillverkare, vilket gjorde att de sågs som mer exklusiva, och bidrog stort till deras populäritet. Idag kan man inte alltid vara helt säker på kvaliteten på en Howardmöbel, då alla tillverkare som tillverkar möbler i denna stil inte håller lika hög kvalitet, men ofta är det så att man får bra kvalitet när man köper dessa möbler.

Stilmässigt ser Howardmöblerna ut som traditionella, klassiska engelska möbler, med nätta ben och runda kurvor. De är inte heller lika massiva som en del mer moderna möbler. Ofta kläs möblerna dessutom i tyger och läder i dämpade, klassiska färger, även om vissa diskreta mönster också förekommer.