Ska man välja en soffgrupp i skinn eller tyg?

Om man bestämt sig för att det är dags att skaffa en ny soffgrupp, är ett av de viktigaste besluten man måste fatta i samband med detta, vad soffgruppen ska kläs i för material. Detta beslut påverkar nämligen en hel del saker, vilket det som fortsätter läsa denna artikel snart kommer att bli varse om, vilket gör att det är viktigt att välja smart.

I regel väljer de allra flesta som ska köpa en soffgrupp mellan två olika material: skinn och tyg, eftersom detta är de vanligaste materialen som används för att klä soffor och soffgrupper i Sverige idag, även om en del andra material också används för detta. Vi tänkte därför guida dig lite när det gäller just dessa två, vanliga material, så att du enklare ska kunna svara på om du bör välja en soffgrupp i skinn eller tyg själv, när du tittar på nya soffgrupper själv.

>>Klicka här för att se hela sortimentet av soffgrupper

.

Fördelar med skinn
Den största fördelen med soffgrupper som klätts i skinn är de åldras på ett snyggt sätt, eftersom äkta skinn bara blir snyggare med åren, precis som ett bra vin blir bättre med tiden, kan man säga. Är man ute efter en soffgrupp som ska se bra ut så länge som det bara går, vilket de flesta förstås är, är soffgrupper i skinn därför ett riktigt bra val, för håller ramen (vilket den oftast gör), kommer även klädseln att se snygg ut länge.

En annan fördel med skinn är att detta är ett material som är lätt att rengöra, både från damm och t.ex. hår från husdjur, om man nu råkar ha sådana, samt från fläckar och saker som spills på det. Det är även få saker som lyckas lämna efter sig en fläck på skinn, men så är förstås inte fallet med tyg, som istället fläckas väldigt lätt, och är betydligt svårare att rengöra. Vill man ha en soffgrupp som man inte behöver oroa sig över så mycket, är därför en soffgrupp i skinn också det givna valet.

Fler skinnsoffor hittar du på möbelguiden soffor.nu.

Många anser även att skinnsoffor ser lite mer lyxiga och påkostade ut än tygvarianterna, så är man ute efter att skaffa en soffgrupp som ser så exklusiv ut som möjligt, är i regel skinn det material man bör välja.

Fördelar med tyg

Den största fördelen med soffgrupper klädda i tyg är att de är betydligt billigare än soffgrupper i skinn. De är därför ett bra val för den med en lite mindre budget.

En del tycker vidare att det är skönt att sitta på skinnsoffor i alla lägen, men det är faktiskt vanligare att man tycker att det är lite obehagligt att sitta på skinnsoffor i vissa specifika situationer. Exempelvis kan den som har skinnbyxor tycka att det inte är så trevligt att sitta i en skinnsoffa, det samma gäller den som gärna sitter i en skinnsoffa i underkläderna, eller när det är väldigt varmt eller kallt i rummet. Tyg däremot, känns i regel likadant att sitta på, oavsett när och hur man gör det, så man ”vet vad man får” när man sitter på en tygsoffa, till skillnad från en skinnsoffa. Detta tycker många är viktigt, för komfortens skull.

Även i övrigt tycker många att tygsoffor är mer bekväma att sitta på, eftersom de oftast har mer stoppning. Detta beror på att skinn kostar mer, så sofftillverkarna försöker ofta hålla mängden skinn de behöver för att klä soffan nere, och ett sätt att göra detta på är förstås att inte stoppa soffan så mycket.

Nackdelar med skinn

Skinn kan färgas, så det går att hitta soffgrupper i skinn i många olika färger. Däremot förekommer det nästan inte alls soffgrupper i skinn med mönster på. Gillar man mönster, är därför skinnsoffor och soffgrupper i skinn inte något som är särskilt realistiskt.

Nackdelar med tyg

Fläckar och missfärgningar är vanligt med tygsoffor, så väljer man detta alternativ, bör man vara hyfsat säker på att detta inte kommer att vara ett större problem. Tygsoffgrupper passar därför väldigt dåligt både för den med småbarn och husdjur.

Tyg har även en tendens att dra åt sig dofter, som sedan blir kvar där. Exempel på dofter som man kanske inte vill ha i möblerna är t.ex. cigarettrök, husdjurens doft samt sprit, om man råkar spilla detta i soffan. Detta kan då bli väldigt problematiskt att bli av med.